Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Mai multe informatii aici. OK

ISTORIE (SCURT ISTORIC)

„In vara anului 1965, jucatorii echipei Universitatii din Florida au fost motivul intrevederii dintre antrenorul adjunct si echipa de medici universitari. Din cauza caldurii, situatia devenea din e in ce mai stringenta pentru jucatori.

Dr. Robert Cade, Dr. Dana Shires, Dr. H. James Free si Dr. Alejandro de Queseda au fost cei care au descoperit cauza suferintei jucatorilor.

In timpul antrenamentului, prin transpiratie, jucatorii nu eliminau doar apa, ci si saruri minerale, care nu ajungeau sa fie reintegrate ulterior in organism. La fel se intampla si in cazul cantitatii de carbohidrati consumati de sportivi, fapt ce i-a determinat pe doctori sa caute o rezolvare pentru problema jucatorilor. Astfel, cei 4 au ajuns in laboratorul de cercetare, unde rezolvarea a venit sub forma unei bauturi perfect echilibrate in continutul de saruri minerale si carbohidrati. Practic, substantele eliminate de jucatori in timpul activitatii sportive ajungeau din nou in organism cu ajutorul a ceea ce urma sa devina Gatorade.

Numele bauturii este inspirat de echipa fara de care nu ar fi putut exista – Gators.”

Gatorade - nascut in laborator

„La putin timp dupa ce antrenorii si jucatorii echipei de fotbal au fost convinsi sa incerce Gatorade, Gators a inceput sa performeze din ce in ce mai bine pe teren. Adversarii deveneau din favoriti, invinsi, iar echipa dovedea cea mai buna prestatie din ultimii 10 ani. In anul 1967, Gators castiga pentru prima oara in istoria universitatii cupa Orange Bowl.

Universitatea din Richmond si Univeristatea din Miami afla de existenta Gatorade afla de existenta Gatorade si incep sa o foloseasca.
Curand, aproape toate colegiile cu echipe sportive din State comanda bautura minune si printre jucatori incepe sa circule vorba: "sa joci fara Gatorade pe marginea terenului de joc e ca si cand ai juca unul contra zece".

Vestile bune circula repede

„In vara anului 1969, cand soarele din Missouri parea sa nu ierte pe nimeni, Ray Graves, antrenorul Gators, le sugereaza responsabililor echipei Kansas City sa foloseasca Gatorade pe timpul cantonamentului estival. Responsabilii se conving astfel de eficienta bauturii, iar apogeul este atins in momentul in care Kansas City castiga cea de-a IV-a editie Super Bowl impotriva favoritilor necontestati Minnesota Vikings.

Din ce in ce mai multe echipe NFL (National Football League) incep sa foloseasca Gatorade in partide si in antrenamente. In anul 1983 Gatorade devine bautura oficiala NFL, titlu pe care il detine si astazi.”

De la Orange Bowl la Superbowl

„Douazeci de ani mai tarziu munca Doctorului Cade si a echipei sale este incununata de inaugurarea GSSI (Gatorade Sports Science Institute) la Barrington, Illinois.

In numai trei ani de la infiintare, laboratorul este extins si este capabil sa furnizeze teste de specialitate pentru atleti si pentru produsele si aromele noi dezvoltate de Gatorade. Acelasi institut produce materiale informative destinate profesionistilor in sanatatea sportiva de pe tot globul.”

Gatorade continua cercetarea

In anul 2001 este dovedit faptul ca pilotii nu reusesc sa isi pastreze un grad de hidratare optim pe parcursul curselor. Gatorade si GSSI incep sa lucreze astfel diverse echipe pentru a crea un produs care sa permita hidratarea pilotilor pe parcursul curselor, dar care sa reziste in acelasi timp si la temperaturi foarte mari, specifice interiorului monopostului. Un produs care sa permita hidratarea pilotilor pe parcursul curselor, dar care sa reziste in acelasi timp la temperaturi foarte mari, specifice interiorului monopostului. Asa se face ca astazi, GIDS (Gatorade In-Car Drinking System) este unul dintre instrumentele fundamentale ale echipamentului de pilot.”

Hidratare la 290 km/h

In 2005 apare Gatorade Endurance Formula, cu o concentratie elevata de sodiu si saruri minerale, in sprijinul atletilor implicati in antrenamente si competitii foarte exigente.

Noi provocari

„Gatorade si GSSI continua cercetarea si studiul cautand mijloace cat mai inovative pentru a ajuta atletii si persoanele active sa isi imbunatateasca performantele sportive printr-o buna hidratare si nutritie. Gatorade si GSSI continua sa se dezvolte prin noi teste de laborator, noi arome, prin dezvoltarea unor noi sisteme de hidratare, prin publicarea si distribuirea studiilor de cercetare pentru a-i oferi atletului cele mai bune conditii. Antrenament dupa antrenament. Competitie dupa competitie.”

In prezent

© 2016 GATORADE